Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников период, в който средните глобални температури

...
Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников период, в който средните глобални температури
Коментари Харесай

Светът е изправен пред заплахата да влезе в парников период

Светът е изправен пред заплахата да навлезе в парников интервал, в който междинните световни температури ще се покачат с 4-5 градуса Целзий, даже и да бъдат изпълнени поставените цели за ограничение на излъчванията на парникови газове, оповестяват Ройтерс и ДПА, базирайки се на обява в сп. " Протоколи на Американската академия на науките ", съобщи Българска телеграфна агенция.

Докладът, направен от учени от Швеция, Дания, Австралия и Германия, идва във време, в което северното полукълбо бе обхванато от огромни горещини с температури, достигащи тук-там над 40 градуса Целзий.

През 2015 година към 200 страни се споразумяха да лимитират покачването на световните температури до под " пределния предел " от 2 градуса Целзий спрямо прединдустриалната ера - предел, считан за повратна точка за климата.

Засега обаче остава неразбираемо дали глобалният климат може да бъде " паркиран " безвредно до този предел или ще бъдат отключени други процеси, подхранващи по-нататъшно стопляне, даже светът да успее да ограничи излъчванията на парникови газове.

Понастоящем световните температури са малко над 1 градус Целзий в съпоставяне с прединдустриалната епоха и се повишават с 0,17 градуса Целзий на десетилетие.

Авторите на доклада отбелязват, че ако критичният праг бъде преминат, е евентуално да се отключат няколко повратни процеса, които да доведат до внезапни климатични промени. Сред въпросните процеси са размразяване на така наречен безконечна заледеност, загуба на метанови хидрати от океанското дъно, нестабилност на сухоземните и океански въглеродни резервоари, загуба на арктически воден лед през лятото, понижаване на антарктическия воден лед и полярните ледени покривки.

" Тези повратни детайли могат да се трансфорат в падащи плочки от домино - побутването на един от тях ще тласне Земята към различен. Много мъчно и даже невероятно ще бъде да се спре цялата редица от падащи плочки. Ако нашата планета се трансформира в " парникова Земя ", елементи от нея ще станат необитаеми ", казва Йохан Рокстрьом от изследователския екип.

За да се усилят шансовете Земята да се размине с парников интервал, намаляването на излъчванията на парникови газове е незадоволително. Необходими са и ограничения като по-добро стопанисване на гори, аграрни земи и почви, запазване на биоразнообразието и технологии за премахване на въглеродния диоксид от атмосферата и складирането му под земната повърхнина.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР